Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 11:20 - Задава се нова криза
Автор: ranko Категория: Новини   
Прочетен: 10865 Коментари: 32 Гласове:
2



Задава се нова криза: Световните запаси от нефт се изчерпват Огромна енергийна криза се задава в света, защото по-голямата част от петролните находища са преминали момента на върховото си производство, предупреди водещ икономист цитиран от БГНЕС.

Фатих Бирол, водещ икономист в Международна енергийна агенция в Париж, заяви че тази нефтена криза може да застраши в следващите пет години възстановяването от глобалната рецесия.
По-високите цени на петрола заради повишеното търсене и стагнацията, или дори спад в доставките, може да провали възстановяването, заяви Бирол в интервю пред в-к "Индипендънт". Той добави, че много правителства изглеждат неподготвени за изразходването на находищата по-бързо от предвиденото. "Един ден ще останем без нефт, не става въпрос за днес или утре, но един ден ще останем без нефт и трябва да се подготвим за този ден. Колко по-рано започнем, толкова по-добре, защото цялата икономическа и социална система се базира на петролните доставки, а за за да я променим се нуждаем от много време и пари, и трябва да подходим към този проблем много сериозно", добави той.

БТА


Тагове:   криза,   петрол,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vselena777 - Много добре, че си го сложил този постинг
11.08.2009 11:46
Така е, но има и много ефикасни методи з аизвличане на нефт по биологичен начин. Ние в иниверситета учихме, че след разработването на мините, ако през скалната маса инжектираме щамове на микроорганизми, те капсолират хем златото, хем и нефтените капки. така че и по този начин се пречиства скалната маса, хем се добива и малко нефт. Не знам дали пусна такъв постинг за добив чрез биологични процеси.
цитирай
2. ranko - каменната ера
11.08.2009 12:02
така е ,но това за което пишеш си е все още екзотика.Аз се интересувам от това което се прави сега и незабавно,защото просто времето на комфорта ,който човеството си е създало изтича,затова и пиша ,препечатвам и пускам постинги на тази тема.В останалия свят хората работят по тази проблематика-но в БГ само някои.Тук въобще не говоря за печалбите в този бизнес.Нещата са принципни -печалби има но не и в БГ -но това е друга тема.Ще пускам постинги ,защото искам семейството ми да се радва на благата на цивилизацията ,а не потомците ми да живеят в каменната ера
цитирай
3. vselena777 - Много правилно
11.08.2009 12:13
Тук наистина е като екзотика. Хората хем печелят от това, хем природата опазваме. Работа особено в България има много, но явно още не сме стигнали тов аниво. Ако знаеш колко много изоставени кариери и мини има които и застрашават съществуането ни. Комфортът, на който сега с ерадваме/включвам и икон.криз а стези кредити и заеми/, наистина "ще ни излезе Ю през нос, и то на нашите поколения.

Има от поне 20години икономическо-екологични световни конференции, на които с еобсъждат проблемите и начина, по който да се вземат НЕЗАБАВНО мерки, но...тук се дават новини кой кого е застрелял, колко сме зле и ит.н...А и хората не с аинформирани изобщо, всеки може с малко да помогне за по-добро бъдеще. Обаче информация нам...
цитирай
4. ranko - БГ петралните магнати
11.08.2009 12:32
в момента В БГ има около 20инсталации за производство на биодизел,като една единствена е на световно ниво.Всички инвестиции са български и забележи -частни,от порядъка на 100млн.лв общо.Всички те в момента не работят,защото никой в Бг не може да накара БГ петралните магнати да смесват биодизел с петролния-така е в останалия свят.От януари 2008г в БГ е приет закона за задължителното смесване с биогорива,в закона пише -задължително смесване до 5%,но вече 2-ра година никой не изпълнява това и няма сила която да ги накара.Така стоят нещата с биогоривата.Ситуацията е аналогична и с другите алтернативи-вятър,слънце-и там са концентрирани много частни инвестиции,който в момента не произвеждат а само трупат загуби
цитирай
5. анонимен - ?
11.08.2009 13:55
Приписват на Хенри Кисинджър следния коментар: "Ако държиш петрола, управляваш страната, ако държиш храната - цялото човечество!" (Поне смислово беше така. Ако е необходимо, ще трябва малко да се поровя за да го намеря)

Пред нас са 2 проблема:
1. Произвеждаме от храни гориво. ОК! Но по най-груби сметки - 1 пълен резервоар с биодизел, иска толкова ресурсът, колкото може да изхрани 1 човек за близо година! Т.е. в крайна сметка оскъпяваме храната, тъй като използваме хранителен ресурс. Също така, временният по-добър финансов интерес за производството на "био" гориво пренасочва мисленето към използването на онези обработваеми земи с по-висок бонитет за тези цели. В крайна сметка, всичко това води до оскъпяване на храната;

2. Създаването на устойчиви култури с по-висок добив/рандеман е свързано с тяхното генно модифициране...

Тук е мястото и за "черните" прогнози - ръстът на населението на Земята нараства в геометрична прогресия със времето, а този за производството на храна с аритметична! Това означава скорошно достигане на точката на пресичане/насищане и последващ сценарий за дефицит на храна в световен мащаб, гладни бунтове и на свързаните с тях последици.

Предполагам, че все още тази чисто "екологична" гледна точка (тъй като и човекът е част от околната среда и същества само и благодарение на нея!) се избягва по ред причини, вкл. и преднамерено!
цитирай
6. ranko - до анонимен
11.08.2009 14:29
абсолютно си прав-просто човечеството трябва да ноправи своя избор:или караме готини коли и черпим с пълни шепи благата на природата или да стоим гладни.Разбира се в случая много ги поляризирах нещата,на е вярно.Компромисното решение:намираме баланс между двете възможности.Караме икономични коли,храним се нормално -без глезотии,развиваме култури ,подходящи за биогорива и т.н и т.н.,развиваме и другите алтернативи и т.п.
цитирай
7. enige - Земеделската земя намалява. Не ...
11.08.2009 16:16
Земеделската земя намалява. Не можем да си позволим лукса да произвеждаме култури за биогорива от нея и при това да я цапаме с ГМО.
Ядрен синтез му е майката. /не досегашните АЕЦ, разбира се!/
цитирай
8. анонимен - ?
11.08.2009 17:34
Е, където ядрения синтез, там и контрол на раждането; семейно планиране; евгеника или различните форми на сегрегация. Полвинчати решения бол!

В действителност проблемът е в манипулирането на обществата и техните цели и ценности. Малко известен тъжен факт е спреният технически прогрес на човечеството. Използват се всякакви силови и правни хватки. Големите концерни имат свои лобита в патентите ведомства по цял свят и това е 1-ият филтър и индикатор за нещо ново и креативно което би могло да наруши статуквото и да подмени играчите. Има една тематична книжка в Хеликон-а: "Изгубените открития" на Джери Василатос.

Ето малко в аванс:
"Потулени открития и невероятни изобретения щяха да създадат един изпълнен с чудеса свят, ако не бяха погубени от завистта и алчността. Открийте как физиофонът и безжичният телефон на Антонио Меучи се появяват десетилетия по-рано от изобретенията на Бел и Маркони? Как земната батерия на Нейтън Стъбълфийлд предвещавала революция в енергетиката? Как геоетерните двигатели на Никола Тесла заплашвали управляващите в зависимата от горива Америка? Как микроскопите и убиващите вирусите лъчи на д-р Райф предлагали решение за премахването на всяка болест и защо фармацевтичната индустрия в съюз с Медицинската асоциация направила всичко по силите си, за да хвърли великия изобретател в затвора? Как шумът в телефонните проводници позволил на д-р Т. Хенри Морей да открие лъчистата космическа енергия. Дали мистериозният “шведски камък” - могъщият кристал, открит от д-р Морей - е първият случай, в който е регистрирана и овладяна идващата от далечните звезди енергия? Защо военновъздушните сили отначало финансирали изследванията и разработките на устройства за изкривяване на пространството на Т. Т. Браун, а след това отхвърлили проекта му? Когато термоядрените реактори на Фило Фарнсуорт направили “пробив” през 1967 г., проектът му внезапно бил спрян от “Ай Ти Ти”."

Други примери ще се намерят при Лорънс Гарднър в "Изгубените тайни на свещения кивот". Няма да коментирам, за любознателните ето нещо вече написано по темата в друг блог: <http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=17860>
Моля обърнете внимание на тъй наречената клетъчно-горивна технология и свързната с нея съвършена/безотпадъчна екологична горивна клетка!

Тук е и мястотото на тъпия въпрос към всички ни: Как мислите, дали онези които са яхнали петрола и печелят власт, пари и привилегии са склонни да се разделят с всичките си блага, само и само "другите", всички нас да ползват безплатно и напълно безопасен вечен енергиен източник?
Нали се сещате какво се е случило на човека пробвал се да патентова и произвежда въпросната енергийна клетка - от преуспяващ бизнесмен в средата на 90-те със свободна кредитна линия от няколко млн. долара, малко по-късно е "починал от инфаркт" след се е опънал на предложеното доброназорно съдружие...

Кризата отдавна си е факт, но все още главите ни са в пясъка. А и сме прекалено лековерни и вярваме на почти всичко, което се пусне по медиите. Даже и това скептично същество - българинът, които си е откърмен с недоверие и съмнения към ближния...
цитирай
9. ranko - отговора на тъпия въпрос:
11.08.2009 18:33
отговора на тъпия въпрос:склонни са дотолкова,доколкото ни предоставят други измислени от тях блага,естествено със заплащане.Ако се замислим-тези,които са яхнали петрола в същия момент са яхнали и долара,и еврото,и софтуера,и нета ,и всичко от което се нуждаем.Слава богу въздуха още е без пари.Пък вклетъчно горивната технология, за да се развие в мащаби задоволяващи сегашната индустрия трябва да се налеят пари в безподобни количества.Е на онези дето са яхнали метлата им е по_евтинко да поддържат сегашното статукво.Макар ,че като гледам какви пари са закопали в Швейцария за ядрения ускорител,почвам да се замислям за връзките между науката и парите,но сега ме мързи да решавам системи от диференциални уравнения в частни производни с гранични условия от 3_ти род.Направо не си струва _ренията са винаги по_вече от две и всичките са верни.Но много се отдалечих от темата.Просто трябва да живеем по-разумно и да не сме щрауси.
цитирай
10. enige - към анонимен8
11.08.2009 22:20
може ли да обясниш това за сегрегациата?
не ми е очевидна връзката, прости ме за тъпотата ми!
цитирай
11. анонимен - ?
12.08.2009 13:37
по въпроса за наливането на пари не си прав! В основата на технологията е "моноатомното" злато (или цялата група на преходните метали - платина, иридий, осмий, рутений и др.) е натрупването на критична маса, т.е. надхвърлянето на определено количество от материала. След това процесът се самоактивира. Това е в най-общо. Разбира се, трябва да е механично управляем, може да има и катализатори и т.н. Но след като "моноатомно" злато е получавано преди повече от 2000 г. - пак Лоран Гарднър! Получава се при изгаряне, но не в стопилка - оттам излиза черен прах, а при изгаряне в електропещи с помощта на волтова дъга.
Защо златото е толкова ценно за всички народи, без изключение. Едва ли е заради жълтият му цвят и сравнително ограничен добив. От друга страна, в Индия и Пакистан може да си купиш изкована безкрайно тънка златна лента за вътрешна консумация, просто се топи в устата. Антисептичният ефект е добре известен, но свойствата на "моноатомното"/високоспиново злато са да лекуват и съответно да осигуряват дълголетие. Причината май беше в безпроблемното им свързване с ДНК в човешките клетки и осигуряването на качества на сръхпроводимост със всички произтичащи от това положителни последици за човешкото тяло и здраве.

Доколкото си спомням, при иридия имаше една особеност, обикновено находищата му са в и около кратери на метеорити.

По въпроса за сегрегацията - визирам някои доктрини базиращи се на расови, етнически и/или религиозни признаци. В момента почти всички твърдят, че са толерантни и нямат предразсъдъци. Но дали ще е така и когато се окаже, че ресурсите (храна, вода и...) недостигат и не може да има за всички. Писаната човешка история изобилства с примери за проявено насилие над себеподобните в дни на изпитание. Тогава се проявава и сегрегацията - към бедните, различните, иноверците и т.н. Те са лишавани от основни или всички права, вкл. и на живот - примерите с Освиенцим и Дахау от 2-та Световна война мисля, че са достатъчно показателни.
цитирай
12. ranko - пари ,пари и пак пари
12.08.2009 14:02
пари ,пари и пак пари-знаеш ли какви пари струват тия електропещи с мегаволтовите си дъги.Например в заводите,където се добива алуминий/технологията на извличането му от боксита е идентична/са построени електростанции само заради нуждите на основното производство-добива на алуминий.Пък най-тъпото е ,че в един такъв завод изгарят въглища ,за да добият електроенергия.Сещаш се за каква екология говорим-там просто това е мръсна дума.
цитирай
13. анонимен - ?
12.08.2009 15:38
Е, и ние ходим по нужда. В гората, полето или където и да е, никой не е на кеф като се озове сред "минното" поле.

Сега сме около 6.5 млрд, скоро и повече! Всъщност, това е една нова идея - мнозина вещаят бедствие за 2012. То не е метеорит, комета, слънчево изригване, пренареждане на планетите + нова една, болести, земетресения, внезапна смяна местата на земната ос, електромагнитен импулс от Слънцето/звездите... ОК!

Ама да се затрием от масово ходене по "голяма нужда" - това трябва да се обмисли ... и то сериозно! :)

И 1 закачка, как мислиш колко МW инсталирана мощност му трябват на един МОЛ? Или на няколко?

Лек ден!
цитирай
14. ranko - 3 MW МОЛ Варна
12.08.2009 16:03
3 MW МОЛ Варна
цитирай
15. анонимен - ?
13.08.2009 09:52
Но без ко-генерация, ще трябва да е поне х2. И ако са няколко и с повечко от тъй модерните стъклени фасади и големи отворени вътрешни пространства - като нищо отиваме на х3. Хайде сега и да добавим няколко многоетажни пак "стъклени" бизнес сгради и още 2-3 МОЛ-а (или магазини като "Бриколаж", "Практикер"...) в района. Какво излезе - нова подстанция от поне 32 MW. Вярно, че този сценарии не е приложим за Шкорпиловци или Владая, но в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора вече е факт.

Нямаме организирано производство, но безумната консумацията е почти същата.

И още нещо за размисъл - трафикът има нй-голям принос в замърсяването на градската среда и същевременно е и най-динамчината компонента. Т.е. ако изведнъж (прието условно!) се подмени мобилният източник на замърсяване, ефектът на подобряване ще настъпи най-бързо и ще е дълготраен. А тук е мястото и на екологичната горивна клетка.

Да не говорим, че се къпем в океан от енергия и всеки миг Земята получава по толкова, колкото човечеството не може да изхарчи с хилядолетия. Има начини този енергия да се усвои, но тук отново се намесват страхът от промяна и за запазване на статуквото...

Огромната част от човечеството е публика и предпочита да си остане такава. Има и неколцина кукловоди в сянка ... и техните доверени слуги...

Но това е друга тема!
цитирай
16. ranko - ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
13.08.2009 10:27
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,много на "аба" умножаваш по 2 и 3,имай впредвид,че във Варна работят две когенеративни установки,което позволява поне отоплението да не е на зверските софийски цени.ТЕЦ Езерово работи почти винаги на 50% т.е. резерви като мощности има.Пък усвояването на океана от енергия скоро няма да започне поради виж т.12
цитирай
17. анонимен - ?
13.08.2009 12:19
Сигурно си имаш своите основания за сметките и предполагам си в час с "Ел"-а, но за МОЛ-а + бизнес центъра - кула, на който съм виждал техническите проекти и няма ко-генерация, предложената инстал. мощност бе 7.3MW. Не съм електроинженер, но отношението е 2.43 към примера с Варна. За други безумни и вече построени бизнес сгради на входа на София (Цариградско шосе) знам за 4х800кVА = 3.2MW.

Е, ако скоро си минавал пак там, но на комплекса на Carrefour, освен МОЛ има и 32000 м2 РЗП офиси, не ми се вярва да е под 7MW. Затова и смятам на "аба". Докато няма екзекутиви, всичко е в сферата на добрите предположения!

Колкото до парите, то си е ясно. Апетитът идва с яденето и после на никой не му се ще да ги изтърве или похарчи, ей така.

А ако обърнеш внимание на едно старо и забравено устройство наречено "земна" батерия, което е захранвало телеграфните линии пресичащи Щатите надлъж преди около 100-на години и на места, все още в добро състояние, ще се съгласиш, че 2 метални плочи в земята и малко кабел не искат много, много пари!
цитирай
18. ranko - Така е-няма публичност.....
13.08.2009 12:56
Така е-няма публичност на всичките тези и много други проекти ,свързани с потребяването на енергия.Да не говорим за газовите нефтените и ядрените начинания-направо бяс ме хваща.Седнали някъде си някакви си тикви,които и в един конвенционален тец не са влизали,и редятенргийните концепции за десетилетия напред.Доколкото виждам нямат и подходящото образование,за опита вече казах.В главите им духат ветрове и издухват и малкото здрав разум,който по рождение може би са имали.Ей ги и новите чиновници-проверяват това,ревизират онова,алтернативи на приетото преди тях не предлагат.Смятат там някакви си пари/без да вникнат какво стои зад всеки лев,то как ли даго направят/и само надават вой до небесата.Конкретика по проблемите-никаква.Само за едно си говорят -пари -няма.В тая държава ежегодно се генерират около 40млрд.лв вътрешен продукт-ама то голямо крадене бе.Всяка година по 2 млрд.да бяхме влагали в енергийни проекти и най-малкото тая година нямаше да седим без газ,за задаващата се зима нещата ще бъдат още по плачевни.
цитирай
19. анонимен - ?
13.08.2009 15:10
От който само невърнатото ДДС е 1.0 - 1.5 млрд. за първите 7 месеца на 2009 г. А това значи, нещо много голямо и кухо, което е на път да се срине...
цитирай
20. ranko - искам внуци да гледам
13.08.2009 15:53
Кухоооота неземна,вакууууууууум космически,черна дупка безпощадна и гладна-засмуква всичкоооооо.А морето е дълбооооооко,има пространство за всички удавници.Давай да скачаме в совалната и да си търсим друга Вселена за обитаване.Да ама не ,пак ни трябва енергия=париииии.Шегичка бе Уили-ще си умрем тука,кой по-умен,кой по-глупав-моля се богу само да не е много скоро,искам внуци да гледам.
цитирай
21. анонимен - payday loans online 911 4976
18.10.2012 22:41
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#8643]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12478>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#7476 payday loans online
цитирай
22. анонимен - viagra online 392 6062
19.10.2012 13:26
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#9910]buy generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#19112>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#17328 generic viagra
цитирай
23. анонимен - buy cialis 8412
20.10.2012 05:38
[url=http://ordercheapcialishere.com/#gidmw]buy cheap cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#tiwyo >cheap cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#irsfk cialis 40 mg
цитирай
24. анонимен - cheap kamagra 3740
20.10.2012 16:33
[url=http://orderkamagranow.com/#hynmg]100mg kamagra[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#stbhr >cheap kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#bnofj online kamagra
цитирай
25. анонимен - levitra online without prescription 19561
20.10.2012 17:05
[url=http://orderlevitrahere.com/#rqckw]order levitra[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#rrtyl >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#ppegc levitra online
цитирай
26. анонимен - purchase levitra
21.10.2012 17:14
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#6836]levitra 10 mg[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#1129>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1982 online
цитирай
27. анонимен - buy kamagra online 3519
24.10.2012 05:29
[url=http://kamagrastorehere.com/#bctsg]buy kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#mpriu >buy kamagra online</a> , http://kamagrastorehere.com/#sfyyz buy kamagra
цитирай
28. анонимен - buy cheap levitra
24.10.2012 09:49
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#9494]buy generic levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4875>cheap levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#3946 online
цитирай
29. анонимен - payday loans 564 13198
24.10.2012 13:38
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#20884]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#10057>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#8899 payday loans
цитирай
30. анонимен - buy generic cialis 524 18070
24.10.2012 14:20
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#569]buy cialis online[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#20167>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#17932 buy generic cialis
цитирай
31. анонимен - buy viagra 15746
24.10.2012 16:36
[url=http://viagrastorehere.com/#hhvai]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#zujxn >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#wtxmf cheap viagra
цитирай
32. анонимен - generic cialis 10552
24.10.2012 17:31
[url=http://cialisstorehere.com/#irlrk]buy cialis online[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#vifyl >generic cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#zzmht cheap cialis
цитирай
33. анонимен - buy levitra 8342
25.10.2012 00:42
[url=http://levitrastorehere.com/#ppqdn]generic levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#qxhxa >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#etpik buy levitra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ranko
Категория: Новини
Прочетен: 83669
Постинги: 27
Коментари: 73
Гласове: 126
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930